Tag(s):
Extern
Edwin De Heer, trainer productietechniek bij Van Oord Training Center, vond zijn weg naar de waterbouwsector via een onverwachte route. Nu is hij bij Van Oord verantwoordelijk voor het opleiden van bemanningsleden en stafpersoneel. Met zijn ervaring en frisse blik, brengt De Heer een nieuwe dimensie in de training van de volgende generatie waterbouwers.
De Heer kwam in 2014 bij Van Oord terecht, aangetrokken door de kans om als trainer te werken in een totaal nieuwe omgeving. “Een vriend van mij werkte bij Crewing en wist dat Van Oord op zoek was naar een trainer”, vertelt De Heer. “Ze zochten een frisse blik. Na 14 jaar voor de klas, waarvan 12 jaar als docent elektrotechniek en energietechniek, had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging. Hoewel mijn achtergrond in de techniek lag, bracht ik bij Van Oord een frisse blik mee naar de waterbouw, wat me in staat stelde om nieuwe inzichten te ontwikkelen en te groeien in deze sector.”
Sprong in het diepe
De Heers didactische achtergrond bleek een sterke basis te zijn voor zijn nieuwe rol, maar de inhoudelijke kennis van de waterbouw moest hij zich aanvankelijk nog eigen maken. De eerste maanden bij Van Oord stonden in het teken van leren en acclimatiseren. “Er lag een gedegen plan om mij stapsgewijs op te leiden voor de functie. In het begin was ik veel aan boord van schepen om bekend te raken met de praktijk van het baggerproces, deze bezoeken vinden op dit moment nog steeds plaats om de connectie met de praktijk te onderhouden. Na een half jaar gaf ik al staftrainingen onder leiding van de toenmalige trainer.”
Eén van de eerste grote uitdagingen voor De Heer was het geven van een 8-weekse training voor uitvoerders die willen doorgroeien naar de rol van worksmanager. “Ik heb de materie doorgenomen en ben in het diepe gesprongen. Het was een trots moment toen het gelukt was. Sindsdien ben ik doorgegaan met het ontwikkelen en geven van diverse opleidingen.”
Theorie én praktijk
Wat De Heer aanspreekt in zijn werk is de afwisseling tussen theoretisch onderwijs en praktijkbegeleiding. “Momenteel leid ik het trainingscentrum samen met collega Arjan Poldervaart. Ik stel de trainingsprogramma’s samen en geef een deel van de trainingen in het Van Oord Training Center, terwijl ik ook regelmatig aan boord van schepen te vinden ben om bemanningsleden ter plekke te begeleiden. Als trainer werk ik nauw samen met productie-engineers om het baggerproces te verbeteren. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud van de simulatoren en het verder ontwikkelen van de trainingsprogramma’s, zodat deze blijven aansluiten op de praktijk. De afwisseling tussen werken aan boord en in het trainingscentrum houdt me scherp en mijn blik gericht op de realiteit.
De Heer heeft naast zijn activiteiten bij het training center ook meegeholpen met het opzetten van een Associate Degree (AD) opleiding waterbouw bij de Dordrecht Academy. Daarnaast neemt hij deel aan de examencommissie van de Voortgezette Opleiding Uitvoering Waterbouwwerken (VOUW) van de Vereniging van Waterbouwers, waar hij ook modulehouder van een VOUW-module is. Samenvattend heeft De Heer dus een afwisselende functie waar hij zich erg prettig bij voelt.
Trainingen voor stafpersoneel en bemanning
Van Oord biedt verschillende trainingsprogramma’s aan voor zowel stafpersoneel als bemanningsleden. “Voor stafpersoneel hebben we bijvoorbeeld een fysieke training van een week, waarin onderwerpen gerelateerd aan het baggerproces centraal staan. Ze krijgen basiskennis van hoppers, cutters en backhoes, zodat ze enige achtergrond hebben wanneer ze aan boord van een schip komen. Daarnaast bieden we de Basiscursus Baggeren (BOB) aan, een intensieve cursus van twee keer drie weken, waarin het pompproces diepgaand wordt behandeld en we aan de hand van data-analyse virtuele cases simuleren.”
Voor bemanningsleden zijn er specifieke productiecursussen die elke vier jaar gevolgd moeten worden, zoals de training voor sleephoppers en cutters. “Deze veelzijdige trainingen geven we meestal in Rotterdam vanwege de mogelijkheden daar om op simulatoren een breed palet aan scenario’s na te bootsen. Soms geven we de training ook aan boord, dan koppelen we theorie en praktijk direct aan elkaar op een project.”
Trots op de verbondenheid met de vloot
Door voortdurend te blijven leren en zich te ontwikkelen, zorgt De Heer ervoor dat hij zelf, net als de mensen die hij traint, altijd klaar is voor de volgende uitdaging. Eén van de grootste voordelen van De Heers functie is dat hij de hele Van Oord vloot goed leert kennen. “Door mijn functie krijg ik een goed beeld van de technische voorzieningen aan boord en de verschillende limieten per schip. Dat helpt mij om onze trainingen beter af te stemmen op de praktijk en om bemanningsleden en stafpersoneel optimaal voor te bereiden op hun werk.”
De Heer kijkt ook met trots terug op zijn eigen leerproces binnen Van Oord. “Ik heb zelf op het opleidingsschip HAM310 met drukknoppen de kneepjes van het vak leren kennen. Als je weet hoe je iets handmatig bedient, is het ook makkelijker om een geautomatiseerd schip met een beeldscherm te bedienen. Die kennis en ervaring draag ik nu graag over aan de nieuwe generatie waterbouwers.”