De Vereniging van Waterbouwers werkt aan vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor de waterbouw, de borging en ontwikkeling van waterbouwkennis en ontwikkeling van sociaal beleid om medewerkers blijvend aan de sector te verbinden.
De Vereniging van Waterbouwers vindt het belangrijk om het nut, de noodzaak en veelzijdigheid van de waterbouwsector zichtbaar te maken. Daarom werkt zij hard aan het borgen en ontwikkelen van een goed arbeidsmarktbeleid, arbeidsvoorwaarden & sociale zaken, waterbouwkundig onderwijs en arbeidsomstandigheden & veiligheid.
Door de aard van de werkzaamheden en opdrachtgevers in de waterbouw en het materieel dat hiervoor wordt ingezet, is de waterbouwsector zowel onderdeel van de bouwsector als van het maritiem cluster. Om de belangen van de sector op het gebied van arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden, maritieme & sociale wetgeving en onderwijs zo goed mogelijk te behartigen, werkt de vereniging zowel zelfstandig als ook met verschillende ketenpartners samen.
Via de Kerngroep Mens wordt gewerkt aan het waarborgen van een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de waterbouw. De relevante thema’s zijn ondergebracht in vier pijlers.
Vier pijlers:
Arbeidsmarkt
De vereniging streeft ernaar beleid vast te stellen voor de ontwikkeling van arbeidsmarktcampagnes om voldoende goed opgeleid personeel aan te trekken en te behouden in de waterbouwsector. Daarnaast wil ze advies geven over praktische vormen van bindend werkgeverschap, waaronder leven lang ontwikkelen.
Lees verder
Arbeidsvoorwaarden en Sociale Zaken
Als cao-partij, beleidsbepaler, lobbyist en adviseur wil de Vereniging van Waterbouwers via het thema Arbeidsvoorwaarden & Sociale Zaken de randvoorwaarden creëren die zorgen dat medewerkers in de waterbouw enthousiast zijn over hun arbeidsvoorwaarden en hun werksituatie met werkbare cao-afspraken en uitvoerbare sociale wetgeving.
Lees verder
Onderwijs
De Vereniging van Waterbouwers streeft naar het bevorderen van de beschikbaarheid van deskundige medewerkers die de waterbouwsector kunnen versterken en de complexe maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken. Ze onderhoudt een kennisnetwerk, bevordert een actueel waterbouwkundig opleidingsaanbod en zorgt voor uniforme actuele technische waterbouwkennis. De vereniging faciliteert de afstemming tussen de leden en het onderwijs.
Lees verder
Arbeidsomstandigheden en Veiligheid
De vereniging streeft ernaar werkgevers te ondersteunen bij het ontwikkelen van arbobeleid om veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in de waterbouwsector te waarborgen, waardoor personeel wordt gebonden en een vitale sector wordt bevorderd. De uitvoering van deze initiatieven valt onder het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Waterbouw, en de vereniging is lid van de Werkgroep Arbo & Veiligheid, waar zij de belangen van de werkgevers behartigt.
Lees verder