Login
Logo Waterbouwers

Voor veiligheid en stabiliteit

In gesprek met uitvoerder Kevin Visser en projectleider Jelle Wollaars

p4DeWaterbouwer_Project_Suurhoffbrug_Tebezo_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern
p4DeWaterbouwer_Project_Suurhoffbrug_Tebezo_Vereniging_van_Waterbouwers

In maart 2024 zijn uitvoerder Kevin Visser en projectleider Jelle Wollaars van Tebezo Waterbouw & Nautische Dienstverlening gestart met de werkzaamheden nabij de Suurhoffbrug over het Hartelkanaal op de Maasvlakte. Dit project, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, ontstond naar aanleiding van een aanvaring van een schip waarbij een dukdalf zwaar beschadigd raakte. Deze dukdalf is inmiddels door Tebezo verwijderd en vervangen door een nieuw geleidewerk.

p4DeWaterbouwer_Project_Suurhoffbrug_Tebezov2_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgGeleidewerk en onderwaterbeton

Het nieuwe geleidewerk bestaat uit zes grote buisconstructies van elk 30,5 meter lang en tien fenderliggers die fungeren als geleiderail voor de scheepvaart. Samen vormen ze een constructie met een totale lengte van 24,5 meter. Het lassen van de buisdelen gebeurde in de fabriek. “De buizen werden in drie delen aan elkaar gelast en vervolgens met speciaal transport naar de locatie gebracht, wat een flinke uitdaging was, gezien het drukke scheepvaartverkeer en de stroomsnelheden”, aldus Visser.

Nadat de palen geplaatst waren, begon het werk aan het onderwaterbeton. “We hebben een cunet (uitgraving, red.) om de palen gemaakt en al het aanwezige puin verwijderd. Vervolgens hebben we manchetten geplaatst in het cunet op de waterbodem en de ruimte tussen de buispalen en de manchetten opgevuld met zakken kleikorrels. Het cunet hebben we vervolgens weer aangevuld met – deels op locatie vrijgekomen – stortsteen. Daarna is het beton om de palen gestort met twee betonpompen, één aan boord van het ponton en één aan de kant. Met het storten van onderwaterbeton rondom de palen is de waterbodem hersteld.” Tot slot is nog een werkbordes gemonteerd met bolders en een ladder, zodat het geleidewerk in de toekomst veilig benaderbaar is voor onderhoud en inspectie.

Scheepvaart en stroming

De grootste uitdagingen van dit in juli 2024 opgeleverde project waren het drukke scheepvaartverkeer en de stroomsnelheden bij sterke wind. “Een wildwaterbaan is er niets bij”, aldus Wollaars. “Scheepvaartbegeleiding en goede weersomstandigheden zijn cruciaal om veilig te kunnen hijsen en de zware constructies te plaatsen, die tot wel 50 ton kunnen wegen.”

Beide heren zijn trots op de geleverde prestaties. Met deze werkzaamheden draagt Tebezo bij aan de veiligheid van de Suurhoffbrug, een cruciaal kunstwerk dat de verbinding vormt voor het drukke verkeer tussen Rotterdam en de Maasvlakte.

Meer informatie: www.tebezo.nl