Tag(s):
Duurzaamheid, Tag(s):Extern
De komende vijf jaar vervangt Provincie Utrecht de verouderde houten damwanden langs de oevers van de Eem door toekomstbestendige stalen damwanden. In totaal wordt 5,5 kilometer aan oeverconstructie vernieuwd.
In 2024 is tot aan de zomer al 1.100 meter in oostelijke richting vervangen. Volgend jaar is de westelijke richting aan de beurt. Naast de standaard stalen damwanden wordt op twee trajecten onderzocht of natuurvriendelijke oevers mogelijk zijn. Ook voeren de provincie en Van den Biggelaar Grond- en waterbouw pilots uit om de impact van lagere damwandhoogtes op reflectiegolven voor roeiers te onderzoeken.
De damwandplanken zijn 7 meter lang, waarvan ongeveer 30 cm boven het water uitsteekt. Met een trilblok worden de palen geplaatst, waarna de deksloven en gordingen worden aangebracht. Schaap: “We hebben een heiset die de oude planken eruit haalt en een afmonteerset die de nieuwe gordingen plaatst. Al het vrijgekomen materiaal wordt in principe verkocht en hergebruikt.”
Emissieloos werken
Van den Biggelaar Grond- en waterbouw heeft in het eerste traject een belangrijke optimalisatie doorgevoerd door de damwandvervanging volledig emissieloos uit te voeren, wat verder gaat dan de oorspronkelijke doelstelling van emissiearm werken van Provincie Utrecht. “We hebben een laadstation aangebracht en een groot accupack, een Greener, dat 8 uur meegaat”, legt Schaap uit. “Een laadpunt creëren en zorgen voor stroom op locatie was een uitdaging, waarbij we een kabel over de weg naar de Greener moesten leiden. Je kan ook niet teveel tegelijk laden, om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Dat zijn allemaal dingen waar je in de praktijk achter komt en rekening mee moet houden.”
Elektrische kraan en duwboot
Van den Biggelaar maakt gebruik van een innovatieve, volledig elektrische CAT Z-line 320 kraan met een accupakket van 300 kWh en een elektrische duwboot voor het transport van de stalen damwanden. “De elektrische duwboot, met een accupakket van 400 kWh, brengt de stalen damwanden van de opslaglocatie naar de bouwplaats. Alles wat direct verband houdt met het vervangen van de damwanden op de Eem gebeurt volledig elektrisch”, aldus Schaap. “De benodigde groene stroom wordt aan land opgewekt, wat zorgt voor minimale impact op de omgeving.”
Slim met stroom
We kozen onder meer om te werken met bouten, wat geen stroom kost, waardoor er meer overblijft voor het materieel. Bovendien houden we bij emissieloos werken een andere werkvolgorde aan, waar ook stroom mee valt te besparen. Het maaien van het riet aan de achterkant kost veel stroom, terwijl het plaatsen van de planken minder energie verbruikt. Daarom maaien we in de ochtend en zetten we ‘s middags de damwanden. Dan hoeven we alleen ‘s avonds op te laden.”
Bouwteam
“Het project wordt uitgevoerd in een bouwteamsamenstelling, waar we al vroegtijdig betrokken zijn bij de voorbereiding en het ontwerpproces”, vertelt Schaap. “Dit stelt ons in staat om in een vroeg stadium al product- en procesoptimalisaties door te voeren. Voor de komende jaren zullen we dit proces voor elk projectdeel herhalen. De praktijkervaringen van eerdere trajecten nemen we daar telkens in mee.” Door de bouwteamsamenstelling wordt ontwerp- en uitvoeringsdeskundigheid gebundeld. “Die langdurige samenwerking biedt mogelijkheden voor ons om duurzame investeringen te maken. Hierdoor kunnen we kwalitatief goed werk opleveren volgens het fit-for-purpose-principe, zowel nu als in de verre toekomst”, concludeert Schaap.
Meer informatie www.vandenbiggelaar.nl