Login
Logo Waterbouwers

Van waterveiligheid naar integrale gebiedsontwikkeling

Jochem Roubos – Ontwerpleider bij Van den Herik Sliedrecht

P4DeWaterbouwer_Jochem_Roubos_Van_den_Herik_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern
P4DeWaterbouwer_Jochem_Roubos_Van_den_Herik_Vereniging_van_Waterbouwers

Jochem Roubos geniet van zijn diverse werkzaamheden, zoals in een team technische problemen oplossen, klantcontact en de integraliteit en uitvoerbaarheid van ontwerpen bewaken. Hij vindt het leuk om zijn technische kennis te combineren met sociale vaardigheden. “Soms zit ik aan tafel bij een ingenieursbureau en duiken we de techniek in, even later ben ik met mijn voeten in de klei te vinden of bespreek ik de wensen van onze klant. Mijn passie ligt in de waterbouw, waarbij we ons momenteel vooral bezig houden met het ontwerpen van bodembeschermingen, oeverconstructies en dijkversterkingen. Hiermee dragen we bij aan de veiligheid van Nederland. Als ontwerpers zijn we daarbij steeds meer integraal bezig en kijken we naast waterveiligheid ook naar andere omgevingsfactoren, zoals ruimte voor ecologie en recreatie.”

Op jonge leeftijd droomde Roubos van een carrière als architect, maar tijdens zijn studie bouwkunde aan de TU Delft ontdekte hij al snel dat zijn interesse meer op het technische vlak lag. Hij maakte de overstap naar civiele techniek en behaalde zijn master in waterbouwkunde, met kustwaterbouw als specialisatie.

Van den Herik-Sliedrecht

Na zijn studie werkte Roubos eerst als junior coastal engineer bij een ingenieursbureau. “Dat was leuk, maar het bleef vooral theoretisch. Daarom heb ik bewust de overstap gemaakt naar een aannemer, omdat hier de theorie en praktijk bij elkaar komen. Van den Herik is een familiebedrijf, dat merk je aan de korte lijnen en de goede sfeer binnen het bedrijf.”

De ontwerpafdeling is relatief jong. “De laatste jaren merken we dat ontwerpverantwoordelijkheid binnen projecten steeds meer bij de aannemer komt te liggen. Een jaar of vijf geleden hebben we een eigen ontwerpafdeling opgestart. Daarvoor waren we vooral afhankelijk van ingenieursbureaus. Dat werkt prima, maar nu we dat in eigen huis kunnen doen, hebben we meer invloed op het uiteindelijke ontwerp en zijn we beter in staat de kosten en uitvoerbaarheid te managen.”

Meedenken met de opdrachtgever

Als ontwerpleider is Roubos verantwoordelijk voor het maken van een goed ontwerp dat de klant wil en de aannemer kan bouwen. “We komen vaak bij een opdrachtgever die zelf al een beeld heeft van wat hij wil. De laatste jaren zie je dat aannemers steeds eerder betrokken worden bij het voortraject, waarin de opdrachtgever samen met een ingenieursbureau een voorontwerp maakt. Vroeger werd een bestek aangeleverd en moest je uitvoeren wat de opdrachtgever wenste. Nu wordt de expertise van de aannemer al vroeg in het proces ingeschakeld en wordt dit meegenomen in de projectuitvraag. We hebben steeds meer ontwerpverantwoordelijkheid gekregen. Zo kunnen we in de beginfase al kijken of het ontwerp praktisch uitvoerbaar zal zijn, waardoor we betere beslissingen kunnen nemen over de werkwijze en de uitvoerbaarheid.”

Bij de start van een project liggen vaak al eisen en richtlijnen vast. “Mijn eerste project bij Van den Herik was de Roggebotsluis N307, in het kader van Ruimte voor de Rivier. De sluis is verwijderd en de vaarweg verdiept en verbreed, zodat het water bij hoogwater op de IJssel kan uitwijken naar het IJsselmeer. Je ontwerpt dan voor extreme situaties die misschien eens in de paarhonderd jaar voorkomen, maar nu vaker worden verwacht door klimaatverandering. We ontwerpen altijd met een balans tussen veiligheid, kosten en duurzaamheid.”

Roubos heeft zowel contact met ingenieursbureaus die de berekeningen maken als met uitvoerders, om te bepalen of gewenste aanpassingen haalbaar zijn. “Aspecten zoals kosten en duurzaamheid worden vanaf het begin goed meegenomen.” Vooral duurzaamheid speelt bij Van den Herik een grote rol. “Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van het ontwerp,” legt hij uit. “Bij elk project proberen we standaard zoveel mogelijk materialen te hergebruiken, duurzame materialen toe te passen en na te denken over een zo efficiënt mogelijke uitvoeringswijze.”

Integraal ontwerpen

“Waar vroeger bijvoorbeeld een dijk al snel werd verhoogd, wordt er nu steeds integraler ontworpen en kijken we naar alle omgevingsfactoren. Soms kiezen we voor een bredere dijk of voegen we natuurlijke en ecologische elementen toe om de dijk te versterken. Vaak wordt het gebied ook anders ingericht, zodat het bijvoorbeeld ook kan dienen als recreatiegebied voor omwonenden. Een waterveiligheidsproject wordt daardoor steeds meer gezien als integrale gebiedsontwikkeling. Dan zit ik in overleg met ecologen, omgevingsmanagers, technisch managers, opdrachtgevers en uitvoerders om samen tot het beste ontwerp te komen waar iedereen tevreden mee is.”

P4DeWaterbouwer_Jochem_Roubos_Van_den_Herikv2_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgTechnisch en sociaal

Het leukste aan het werk vindt Roubos enerzijds de technische diepgang en anderzijds het sociale aspect van het contact met collega’s, onderaannemers en opdrachtgevers. “Ik praat graag met mensen en geniet er tegelijkertijd van dat ik projecten kan leiden met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding en loopbaan. “Bij de start van een project ben ik vooral veel in overleg. Ik stem af met de opdrachtgever en klant om te inventariseren wat zij qua ontwerp willen. Als het project van start gaat, bezoek ik juist vaker de projectlocatie om met de werkvoorbereiders of uitvoerders te spreken. Op die dagen rijd ik soms door heel Nederland. Over het algemeen ligt het zwaartepunt van mijn werk op managementgebied. Van de vijf werkdagen zit ik gemiddeld drie dagen op kantoor en ben ik twee dagen buiten of op projectlocatie.”

Bijdragen aan de toekomst

Roubos kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst. “Zoals het er nu uitziet, blijf ik waarschijnlijk mijn hele leven in deze branche werken. In Nederland hebben we zoveel kennis. Niet iedereen realiseert zich hoe bijzonder het is dat we hier veilig kunnen wonen. Ik vind het mooi dat ik met mijn werk kan bijdragen aan de veiligheid van ons land en ervoor kan zorgen dat mensen hier samen met het water kunnen leven. Hoe meer ik in Nederland werk, hoe meer ik hier de uitdagingen zie voor de toekomst. Mijn hart ligt echt bij de waterbouw.”