Tag(s):
Extern
In slechts een maand tijd heeft Paans Van Oord BV in opdracht van waterschap Brabantse Delta, 560 meter oevers van de Kerkvaart in Waspik hersteld. Voor dit project werden voor het eerst volledig biobased zinkstukken toegepast, geleverd door Van Aalsburg BV. Dankzij de efficiënte samenwerking werd de strakke deadline behaald.
Anco Sneep, dagelijks bestuurder van waterschap Brabantse Delta, legt uit waarom snelheid essentieel was: “De oevers van de Kerkvaart waren dringend aan onderhoud toe. Om het achterland te beschermen tegen overstromingen, moesten de werkzaamheden voor 1 oktober klaar zijn. Snel schakelen en efficiënt werken was dus essentieel.”
Verantwoord inkopen
Waterschap Brabantse Delta heeft duurzaamheid bij haar inkoopopdrachten hoog in het vaandel staan. Sneep: “Vanaf de scopebepaling staan sociaal, duurzaam en maatschappelijk verantwoord inkopen voorop. Zo geven we partijen zoals Paans Van Oord de ruimte om innovatieve en duurzame oplossingen aan te dragen.”
Leonard Speksnijder, projectleider bij Paans Van Oord, was nauw betrokken bij de uitvoering. “Het gebruik van zinkstukken die volledig bestaan uit natuurlijke materialen is een primeur in Nederland en hiermee zetten we een belangrijke volgende stap in ons streven om duurzame oplossingen te creëren en natuurlijke materialen te gebruiken. De krappe tijdlijn bracht de nodige uitdagingen met zich mee. We moesten snel schakelen, vooral bij het verkrijgen van goedkeuring voor het ontwerp en de tijdige levering van materialen. We werkten nauw samen met Van Aalsburg, wat leidde tot een versnelde uitvoering. Een win-winsituatie voor zowel het waterschap als de aannemer en leverancier.”
Voor het versterken van de oevers werd gekozen voor een innovatieve aanpak: biobased zinkstukken. Dick van Aalsburg, directeur van Van Aalsburg BV, benadrukt de duurzame innovatie achter de zinkstukken. “We hebben volledig biobased zinkstukken samengesteld. Die zijn gemaakt van Hollands gevlochten wilgenhout met een jute filterdoek, een natuurlijk alternatief voor de gebruikelijke kunststof geotextielen. Ze worden verzwaard met breuksteen en voorkomen zo dat de bodem wegspoelt.” Sneep: “Het gebruik van biobased materialen sluit perfect aan bij onze duurzame ambities. Dit project zal in samenwerking met Van Oord dan ook als proef worden gemonitord om te bepalen hoe we dit in de toekomst breder kunnen toepassen.”
Logistieke uitdagingen
Speksnijder: “Door de afzetting van het Julianakanaal moesten we via een omweg breuksteen leveren. Daarnaast werkten we in een smalle haven, waarbij we rekening moesten houden met de lokale bedrijven en de recreanten die voorbij kwamen. Door een goede afstemming verliep dat zonder problemen. Voordat we de zinkstukken konden aanbrengen, werd het voorbereidende werk op het land uitgevoerd. We kregen een stuk grond toegewezen om de zinkstukken daar te maken. Met behulp van twee kraanschepen werden ze vervolgens naar de juiste locatie gebracht en in het water afgezonken en bestort met breuksteen.”
Leren over de projecten heen
Dankzij de efficiënte samenwerking tussen waterschap Brabantse Delta, Paans Van Oord en Van Aalsburg BV, is de Kerkvaart weer veilig en duurzaam beschermd tegen erosie. Het project in Waspik biedt waardevolle inzichten voor toekomstige waterbouwprojecten. Sneep: “Het gebruik van biobased zinkstukken is een innovatief en duurzaam alternatief. Dit soort projecten helpen ons als waterschap én de waterbouwsector om stappen te zetten in de verduurzaming van onze werkzaamheden.” Speksnijder: “Het is fantastisch dat waterschap Brabantse Delta dit initiatief ondersteunt. Deze houding bevordert vooruitgang binnen de sector op het gebied van verduurzaming. Met dit project zetten we samen met Van Aalsburg een belangrijke stap in de ontwikkeling en toepasbaarheid van het product, en dragen we bij aan de duurzaamheidsambities van Van Oord, net zoals we doen met onze investeringen in emissieloos materieel.”