Login
Logo Waterbouwers

Op naar een evenwichtige aanpak bij hergebruik van grondstoffen

Gijsbert Roos – Adviseur grondstoffen bij Boskalis Nederland

P6DeWaterbouwer_Beroep_GijsbertRoos_Boskalis_Vereniging_van_Waterbouwers kopie
Tag(s): Extern
P6DeWaterbouwer_Beroep_GijsbertRoos_Boskalis_Vereniging_van_Waterbouwers kopie

Gijsbert Roos is in de wereld van milieukunde en (water)bodembeheer een expert op het gebied van grondstoffen en milieuwetgeving. Als adviseur grondstoffen bij Boskalis Nederland combineert hij zijn inhoudelijke expertise met strategisch inzicht om bij te dragen aan een circulair en hoogwaardig grondstoffenbeheer. “Ik zoek naar een evenwichtige aanpak van grondstoffen, waarbij zowel milieubescherming, civieltechnische aspecten als economische efficiëntie in overweging worden genomen. Ik zet mij in voor praktische oplossingen die het hergebruik van grondstoffen bevorderen en tegelijkertijd voldoen aan wet- en regelgeving.”

Positieve verandering

Roos is een toegewijde professional met passie voor zijn vak en heeft de wil om positieve veranderingen in de sector te bewerkstelligen. Hij ontdekte zijn interesse in bodembeheer tijdens zijn studie milieukunde. Die passie leidde hem naar functies bij de Gemeente Rotterdam en diverse ingenieursbureaus. Toen hij de aannemerskant wilde verkennen, kwam hij bij Boskalis Nederland terecht. Daar zette hij zich de afgelopen veertien jaar in op het specialisme grondstoffen en specialiseerde hij zich in milieuwet- en regelgeving met betrekking tot hergebruik bij nat én droog grondverzet. “Door de complexe milieuwet- en regelgeving die gelden voor het verplaatsen van grond, bagger en bouwstoffen in Nederland, is er steeds meer behoefte aan deskundig advies. Milieuregels zijn namelijk niet zwart of wit. Het is per project net weer anders”, benadrukt hij. “Zowel de spelregels als de samenstelling van het projectteam, de opdrachtgever en bevoegde gezagen.”

P6Beroep_GijsbertRoos_Boskalis_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgOnderzoeken, afstemmen en bijsturen

“Tijdens een aanbestedingsfase schat ik de noodzakelijke financiële middelen in die nodig zijn voor aanvullende milieuonderzoeken om grond en bagger te verplaatsen en bij voorkeur intern te hergebruiken”, legt Roos uit. “De te verwachten kosten wegen mee om uiteindelijk tot een zo laag mogelijke aanbieding te komen. Bovendien houd ik rekening met de contractuele eisen. Naast milieuregels die altijd van toepassing zijn, moeten we ons ook houden aan mogelijk strengere eisen die in een contract worden voorgeschreven. Met het projectteam wordt via nota van inlichtingen (vraag & antwoord) strategische vragen gesteld aan de opdrachtgever om contractuele onduidelijkheden voldoende helder te krijgen.”

“Na de gunning coördineer ik diverse grootschalige milieuonderzoeken, die noodzakelijk zijn om een compleet beeld te krijgen van de milieukwaliteiten en vrijkomende materialen te kunnen hergebruiken danwel afgevoerd te kunnen krijgen. Hier zijn binnen Nederland veel specifieke normen en procedures voor. Vaak wordt de combinatie gezocht met civieltechnisch onderzoek. Gezien de schaalgrootte van onze projecten en daarmee de hoeveelheid uit te voeren onderzoeken is dat binnen een beperkte tijd een hele puzzel. In deze werkvoorbereidingsfase stem ik ook het grondstromenplan met alle milieuspelregels af met bevoegde instanties en de opdrachtgever om vervolgens het feitelijke project te gaan uitvoeren. Daarbij komt nog dat bij een project heel veel disciplines samenkomen, waardoor je met veel collega’s samenwerkt.

Tijdens de graafwerkzaamheden kunnen zich onvoorziene situaties voordoen waar je direct op moet acteren. Het voorkomen van stagnatie is immers het belangrijkste. Het is aan mij om samen met direct betrokkenen binnen de kaders te blijven schakelen. Het is nog een hele uitdaging om tijdens het werkproces de complexe wetgeving uit te leggen aan projectmedewerkers, opdrachtgevers en toezichthouders. Ze zitten allemaal net even anders in de wedstrijd door andere belangen. Gelijk hebben betekent dus niet dat je altijd ook gelijk krijgt. Vaak wordt er gekozen om mee te bewegen om toch zo snel als mogelijk tot een werkbare oplossing te komen. Kortom, het plan verandert altijd en daardoor is het werk nooit saai.”

Werkgroep Grond en Baggerspecie

Naast zijn werk bij Boskalis Nederland, is Roos actief betrokken bij het vergroten van begrip tussen beleidsmakers en de praktische uitvoering van projecten. Als voorzitter van de Werkgroep Grond en Baggerspecie van de Vereniging van Waterbouwers, fungeert hij samen met concullega’s van andere lidbedrijven als klankbord. Bodemgezondheid/-vruchtbaarheid en waterkwaliteit worden steeds belangrijker. Het is nu van cruciaal belang dat waterbouwers nauwer samenwerken met beleidsmakers om samen oplossingen te vinden. Niet alleen beleidsmatig, maar ook via vergunningen. Roos: “Zeker met de toenemende (contractuele) aandacht voor hoogwaardig hergebruik en de circulaire economie komt daar gelukkig steeds meer ruimte voor. Ook al botst dat ogenschijnlijk met de wens voor een schoner milieu. Zeker bij lokale overheden. Een lokaal bevoegd gezag heeft namelijk niet zozeer een binding met een project, maar draagt zorg voor de bodemgezondheid in brede zin. Men toetst alleen of het project voldoet aan de regels. Alleen zijn deze regels niet altijd even duidelijk. Bij een complexer verzoek vanuit het project wordt dan gemakshalve verwezen naar de (voor)zorgplicht, naar redenen wordt gezocht om het toch niet goed te keuren of er worden gedurende het werkproces aanvullende maatregelen geëist, die feitelijk geen rechtsbasis hebben. Het is dus cruciaal dat de landelijke overheid beleidsinstrumenten aanreikt om lokale bevoegde gezagen beter te ondersteunen bij het nemen van ‘ongemakkelijke’ beslissingen, het houden van transparant toezicht en vooral het behouden van haar integriteit.”

Ten slotte vertelt Roos trots over de resultaten van de Werkgroep Grond en Baggerspecie. “Deze groep professionals heeft al veel bereikt door nauwe samenwerking en raakt steeds meer betrokken bij het verbeteren van milieubeleid in Nederland. We zijn organisch aan het bouwen met het inbrengen van het perspectief van de aannemer. Wij zijn door het uitvoeren van projecten dé ervaringsdeskundige en daarmee een essentieel klankbord voor (lokaal) beleid.”

Foto: Extractieve reinigingsinstallatie voor verontreinigde grond te Schiedam (Boskalis Environmental)