Tag(s):
Extern
Het Hoogheemraadschap van Rijnland en aannemer Verboon Maasland werken samen aan een baanbrekend project bij de Amstelveense Poel. Dit natuur- en recreatiegebied in Amstelveen wordt onder handen genomen om waterkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren. De pilot combineert traditionele baggertechnieken met innovatieve, duurzame technologieën, zoals het gebruik van elektrisch materieel met waterstof als energiebron.
Waterkwaliteit en ecologie centraal
De Amstelveense Poel bestaat uit twee delen: de Grote en de Kleine Poel. De waterkwaliteit is een uitdaging, voornamelijk door een overschot aan voedingsstoffen, wat leidt tot algengroei en verminderde biodiversiteit. Paul Hollander, projectmanager bij Rijnland, licht toe:
"Het belang van Rijnland om mee te werken aan deze pilot is de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. En er ligt ook de wens vanuit de gemeente en omwonenden dat de Poel, in de toekomst, weer een zwemwaterlocatie wordt. Beide zijn problematisch door het hoge fosfaatgehalte. Alleen baggeren is voor ons geen duurzame oplossing; daarom combineren we het met aanvullende maatregelen."
Binnen de pilot wordt een deel van de Kleine Poel geïsoleerd door het aanbrengen van damwanden en wordt 8000 kubieke meter vervuilde bagger verwijderd. Na het baggeren wordt een laag zand sproeiend over de bodem aangebracht om de voedselrijke veenbodem af te dekken. Bovendien worden natuurvriendelijke oevers gecreëerd om de leefomgeving van flora en fauna te verbeteren. Al deze maatregelen dragen bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
Het project is ook een experiment. De komende vijf jaar monitort het waterschap of de maatregelen effectief zijn in het verlagen van het fosfaatgehalte en het terugdringen van blauwalg. Als de pilot succesvol is wordt deze opgeschaald naar soortgelijke andere gebieden.
Emissieloos werken
Een uniek aspect van dit project is de focus op emissieloos werken. Verboon Maasland maakt hiervoor gebruik van elektrische schuifboten en kranen waarbij de energie wordt geleverd door een een waterstofgenerator, geleverd door Genpower. Arno Schnitker, tendermanager bij Verboon Maasland, zegt hierover:
"Voor de pilot hebben we gekozen voor de inzet van elektrisch materieel wat zijn stroom krijgt van een waterstofgenerator. Hoewel het goedkoper is om diesel te gebruiken, willen we duurzame technieken testen waarmee we een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van Rijnland en de klimaatambities van Verboon Maasland."
Rijnland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te werken. De pilot in de Amstelveense Poel is een belangrijke testcase voor de verdere verduurzaming van baggerprojecten. Hollander benadrukt het belang van experimenteren:
"Dit project biedt ons de ruimte om nieuwe technieken te testen. We kijken niet alleen naar het effect op de waterkwaliteit, maar ook naar de praktische haalbaarheid van emissieloos werken. De ervaringen hier met Verboon Maasland kunnen we toepassen in grotere projecten."
Ook Verboon Maasland kijkt vooruit. Schnitker: "We zien bij opdrachtgevers steeds vaker de vraag naar duurzaam materieel, waarbij de energiebron een uitdaging blijkt te zijn. Om deze uitdagingen aan te gaan zijn forse investeringen nodig. Door langjarige samenwerkingen aan te gaan durven wij stappen te zetten in verdere verduurzaming van ons materieel en alternatieve energiebronnen. We monitoren voortdurend om onze werkwijze aan te passen. Dit pilotproject is een stap in de goede richting. Begin 2025 zijn we van plan een tweede pilot te doen voor het Havenbedrijf Rotterdam. Onze ambitie is om in 2030 een emissieloze bedrijfsvoering te hebben."
Impact op recreatie en natuur
Naast de ecologische verbeteringen draagt het project bij aan het behoud van de Amstelveense Poel als recreatief gebied. Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers profiteren straks van schoner water en verbeterde natuurwaarden. Door slib te verwijderen, wordt verlanding voorkomen en blijft de poel toegankelijk en aantrekkelijk voor recreatief gebruik.
Samenwerking en visie
De samenwerking tussen Rijnland en Verboon Maasland toont de waarde van partnerschappen bij het realiseren van duurzame projecten. Het combineren van ecologische kennis met technische innovatie is een belangrijke stap in de omslag naar duurzamer waterbeheer. “Met deze pilot zet de Amstelveense Poel niet alleen een stap richting betere waterkwaliteit en biodiversiteit, maar is het ook voorbeeld voor duurzaam toekomstig waterbeheer."
Meer informatie: Waterkwaliteit Amstelveense Poel - Hoogheemraadschap van Rijnland
Foto: Arno Schnitker, tendermanager Verboon Maasland (L) en Paul Hollander projectmanager Hoogheemraadschap van Rijnland (R)